01 - aDaNa YöReSeL KüLTüRü. (eL SaNaTLaRı)

BoRa

Administrator
aDaNaYa öZGü eL SaNaTLaRı..
647
Adana'da az da olsa yaşatılmaya çalışılan el sanatlarını şöyle sıralayabiliriz; kalaycılık, bıçakçılık, demircilik, ahşaptan obje ve küçük araç-gereç yapımı, su kabağından süs eşyası ve kurna yapımı, tespih yapımı, dokumacılık, geleneksel Türk işi, oya örücülüğü, ahşap oymacılığı, semercilik ve tenekeciliktir.
648
Yörede el sanatları kent merkezinde ve kırsalda olmak üzere hala devam etmektedir.
658
Yörede yapılan el sanatları aşağıdaki gibidir
652
Anadolu’nun birçok ilinde olduğu gibi Adana ve çevresinde de daha önceleri çok yaygın ve gelişmiş olan el sanatları, teknolojinin hızlı gelişmesi, makineleşmenin insan gücünün yerini alması, buna paralel olarak fabrikasyon ürünlerin seri üretimi nedeniyle eski önemini kaybetmeye başlamıştır.
653
Daha önce yörede yapılan el sanatlarından birçoğu, ürünlerin talep görmemesi, yetiştirilecek çırak ve kalfa bulunamadığından ya yok olmuş ya da kaybolmaya yüz tutmuştur.Adana’da az da olsa yaşatılmaya çalışılan el sanatlarını şöyle sıralayabiliriz; kalaycılık, bıçakçılık, demircilik, ahşaptan obje ve küçük araç-gereç yapımı, su kabağından süs eşyası ve kurna yapımı, tespih yapımı, dokumacılık, geleneksel Türk işi, oya örücülüğü, ahşap oymacılığı, semercilik ve tenekeciliktir.
654Adana merkezde bulunan Büyük Saat civarında özellikle Kazancılar Çarşısında satış yeri olarak da kullanılan atölyelerde bu el sanatlarının bir kısmına rastlamak mümkündür.Adana’ya Özgü Hediyelikler
Adana’da hediyelik eşyaları bulabileceğiniz en önemli yer Tarihi Kazancılar Çarşısı’dır.
655
İsmini geçmişte bakırcı ve kazancılara ev sahipliği yapmış olmasından alan bu çarşı, İstanbul’daki Kapalı Çarşı ile benzerlik göstermektedir. Ayrıca Ramazanoğlu Çarşısı, Büyük Saat ve Yağ Camii etrafındaki tarihi çarşılardaki dükkânlarda ve Küçüksaat ile Atatürk Caddesi civarındaki kuyumcularda, Amerikan Pazarı ve Kilis Çarşısında hediyelik eşyaları bulmak mümkündür. Kilimler yüzyıllardır Adana’nın Kozan, Saimbeyli, Karaisalı, Pozantı, Aladağ ve Tufanbeyli ilçelerinde dokunarak yaşatılmaya devam etmektedir.
656
Bunun yanında Adana’nın kendine özgü yayla kültüründe biçimlenen bakır işlemeciliği, tahta kaşıklar, göçebe bir yaşam geleneği ile örülen yün çoraplar, heybeler, kıl çul ve savanlar satın alınabilecek hediyeliklerdir.
657
Ayrıca altın ve gümüş takılar, çeyiz sandıkları ve Feke’nin meşhur Tapan bıçakları da kıymetli hediyelik eşyalar arasındadır.
 
Üst