NuRsEnA
Member


Dukan Diyeti, dört aşamaya ayrılan yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı besinler içeren bir kilo verme diyetidir.
Kilo yönetimi konusunda uzmanlaşmış bir Fransız pratisyen hekim olan Dr. Pierre Dukan tarafından yaratılmıştır.
Dr. Dukan, diyeti 1970'lerde kilo vermek için et hariç her türlü gıdayı yemekten vazgeçebileceğini söyleyen obez bir hastadan esinlenerek oluşturdu.
Hastalarının birçoğunun diyetinde etkileyici kilo kaybı sonuçları gördükten sonra, Dr. Dukan 2000 yılında Dukan Diyetini yayınladı .

DUKAN DİYETİ NASIL YAPILIR?
Dukan Diyeti, yaşınıza, kilo verme geçmişinize ve diğer faktörlere dayalı olarak "gerçek" kilonuz olarak adlandırılan hedef ağırlığınızı hesaplayarak başlar.
Her aşamada ne kadar süre kalacağınız, “gerçek” kilonuza ulaşmak için ne kadar kilo vermeniz gerektiğine bağlıdır.
Dukan diyetinin dört aşaması şunlardır:
- Atak Aşaması (1-7 gün): Günde sınırsız yağsız protein artı 1,5 yemek kaşığı yulaf kepeği yiyerek diyete başlarsınız .
- Seyir Aşaması (1–12 ay): Bir gün alternatif yağsız protein , ertesi gün yağsız protein ve nişastasız sebzeler ve ayrıca her gün 2 yemek kaşığı yulaf kepeği.
- Konsolidasyon Aşaması (aşama 1 ve 2'de kaybedilen her pound için 5 gün): Sınırsız yağsız protein ve sebzeler, bazı karbonhidratlar ve yağlar, haftada bir gün yağsız protein, günlük 2,5 yemek kaşığı yulaf kepeği.
- Stabilizasyon Aşaması (belirsiz): Konsolidasyon Aşaması yönergelerini izleyin, ancak ağırlığınız sabit kaldığı sürece kuralları gevşetin. Yulaf kepeği günde 3 yemek kaşığına çıkarılır.

Dukan Diyetinin her aşamasının kendi beslenme düzeni vardır. İşte her biri sırasında yemenize izin verilenler.

Atak aşamalarında tüketilmesi gerekenler
Atak Aşaması, temel olarak yüksek proteinli gıdalara ve ayrıca minimum kalori sağlayan birkaç ekstraya dayanır:
Yağsız sığır eti, dana eti,
Derisiz kümes hayvanları
Karaciğer, böbrek ve dil
Balık ve kabuklu deniz ürünleri (her türlü)
Yumurtalar
Süt, yoğurt, süzme peynir ve ricotta gibi yağsız süt ürünleri (32 ons veya günde 1 kg ile sınırlıdır)
Tofu ve tempe
Seitan , buğday glüteninden yapılan et ikamesi
Günde en az 6,3 su bardağı (1,5 litre) su (zorunlu)
Günlük 1,5 yemek kaşığı (9 gram) yulaf kepeği (zorunlu)
Sınırsız yapay tatlandırıcı diyet jelatin
Az miktarda limon suyu ve turşu
Tavaları yağlamak için günlük 1 çay kaşığı (5 ml) sıvı yağ

Dinlenme aşamasında tüketilmesi gerekenler
Bu aşama iki gün arasında değişmektedir.
Birinci günde, diyet yapanlar, Atak Aşamasındaki yiyeceklerle sınırlıdır. İkinci gün, Saldırı Aşaması yiyeceklerine ve aşağıdaki sebzelere izin verilir:
- Ispanak, lahana, marul ve diğer yeşil yapraklı sebzeler
- Brokoli, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası
- dolmalık biber
- Kuşkonmaz
- enginar
- Patlıcan
- Salatalıklar
- Kereviz
- Domates
- Mantarlar
- Yeşil fasulyeler
- Soğan, pırasa ve arpacık
- spagetti kabak
- Kabak
- Şalgam
- Günde 1 porsiyon havuç veya pancar
Başka hiçbir sebze veya meyveye izin verilmez.
Salata sosuna veya tavaları yağlamak için 1 tatlı kaşığı (5 ml) yağ dışında yağ ilave edilmemelidir.

Bu aşamada, diyet yapanların aşağıdakilerle birlikte Atak ve Seyir Aşamalarındaki yiyeceklerden herhangi birini karıştırmaları ve eşleştirmeleri önerilir:
Meyve: Günde bir porsiyon meyve, örneğin 1 su bardağı (100 gram) çilek veya doğranmış kavun; bir orta boy elma, portakal, armut, şeftali veya nektarin; veya iki kivi, erik veya kayısı.
Ekmek: Günde iki dilim tam tahıllı ekmek, az miktarda yağı azaltılmış tereyağ veya sürülebilir.
Peynir: Günde bir porsiyon peynir (1.5 ons veya 40 gram).
Nişastalar: 8 ons (225 gram) makarna ve diğer tahıllar, mısır, fasulye, baklagiller, pirinç veya patates gibi haftada 1-2 porsiyon nişasta.
Et: Haftada 1-2 kez kuzu, domuz veya jambon kızartın.
Kutlama yemekleri: Bir meze, bir ana yemek, bir tatlıdan oluşan haftada iki “kutlama yemeği” .
Protein yemeği: Haftada bir "saf protein" günü, burada sadece Atak Aşamasından yiyeceklere izin verilir.
Yulaf kepeği: Günlük 2,5 yemek kaşığı (15 gram) yulaf kepeği (zorunlu).

Dukan diyetinin son aşamasıdır. Her şey daha önceki aşamalarda elde edilen iyileştirmeleri sürdürmekle ilgilidir.
Hiçbir yiyecek kesinlikle yasak değildir, ancak uyulması gereken birkaç ilke vardır:
Yemekleri planlamak için temel bir çerçeve olarak Konsolidasyon Aşamasını kullanın.
Her hafta bir “ saf protein ” öğünü yemeye devam edin .
Merdiven çıkma imkanınız varken asla asansöre veya yürüyen merdivene binmeyin.
Yulaf kepeği senin arkadaşın. Her gün 3 yemek kaşığı (17.5 gram) alın.