NaZLıHaN
Administrator

Ekmeksiz bir türlü doymayanlar için karbonhidratsız bir hayat hayal etmek zordur. Neyse ki, son yıllarda bazı ekmek türlerinin diyet düşmanı olmadığını öğrendik. Buğday ekmeği, uzun zamandır beyaz ekmeğe alternatif oldu. Peki buğday ekmeğinden daha sağlıklı bir ekmek seçeneğinizin olduğunu biliyor musunuz? Bu ekmek zayıflama ve yağ yakma konusunda en yakın arkadaşınız olacak!

ÇAVDAR EKMEĞİ MUCİZESİ
Yeni araştırmalar, ekmek de dahil olmak üzere çavdar bazlı gıdaların, rafine buğdaylı gıdalara göre kilo kaybı için daha iyi bir seçim olduğunu ortaya koyuyor. Clinical Nutrition'da yayınlanan bir araştırma, buğday ürünlerine kıyasla çavdar açısından zengin bir diyetin kilo verme üzerindeki olumlu etkilerini inceledi. Rafine buğday yerine yüksek lifli çavdar (tam tahıllı çavdar) tüketen kişilerin kendilerini daha tok hissedip edemeyeceği ve bu nedenle uzun vadede hipokalorik bir diyette olmayı daha kolay bulup bulamayacaklarını keşfetmek üzere araştırma yapıldı.

12 HAFTALIK ARAŞTIRMA
12 haftalık bu çalışmaya İsveç'te 30 ile 70 yaşları arasında 242 obez erkek ve kadın incelendi. Katılımcıları, günde 30 gram çavdar ekmeği, kahvaltılık gevrek ve kraker gibi yiyeceklerle veya 8 gram rafine buğday çeşitleri dışında her gün aynı türden lif bakımından zengin çavdarlı yiyecek tüketen gruplara ayırdılar.
Çalışmanın ortak yazarı Rikard Landberg, Woman's World'e yaptığı açıklamada, İsveç'in herkesi rafine edilmiş versiyonlar yerine tam tahıllı gıdaları yemeye teşvik eden ulusal diyet tavsiyelerinin kilo verme etkinliğini test etmek için yüksek lifli çavdar diyetini düşük lifli rafine buğday diyetiyle karşılaştırdıklarını belirtti. Katılımcılar, çalışma süresi boyunca düşük kalorili bir diyet yaptılar. Araştırmacılar, vücut ağırlıklarını ve kompozisyonlarını sıfır, altı ve 12. haftalarda, açlık kan örneklerini toplayarak ölçtüler.

LİF GRUBU KİLO VERDİ
Her iki grubun da lif grubu 3,9 kg kaybetti ve buğday tüketenler 2,8 kg kilo verdi. Landberg, bunun kulağa küçük bir fark gibi gelebileceğini, ancak 1,08 kg ve yüzde 0,54 daha fazla vücut yağı kaybeden lif grubunun oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Birkaç kilo bile kaybetmenin, organ çevresindeki yağ kaybı nedeniyle insülin duyarlılığı, kalp hastalığı ve tip 2 diyabetin diğer risk faktörleri üzerinde olumlu etkileri olabileceğine dikkat çekiyor.

UZUN SÜRE TOK TUTUYOR
Katılımcıları daha uzun süre tok tutmak için çavdar veya buğdayın daha iyi bir seçenek olduğu konusunda herhangi bir fark bulunmamakla birlikte, sonuçta çavdar bazlı gıdaların ikisinin açık ara kazananı olduğu sonucuna vardılar. Çalışmanın ortak yazarı Kia Nøhr Iversen, "Tam tahıllı çavdarın kilo vermek için iyi olmasının kesin nedenlerini aramaya devam ederken, tavsiyemiz buğday ekmeği yerine çavdar ekmeğini seçmek" dedi.
Diyetinize daha fazla çavdar eklemenin birçok yolu var. Ayrıca, aşırı vücut yağını kontrol altında tutarak uzun vadede gerçekten işe yarıyor!